Dragi colegi,
Multumesc domnului decan pentru precizari, toate cifrele sunt corecte.
- Este corect, nu am detinut functii executive de conducere in facultate. In ultimii ani mi-am concentrat atentia pe dezvoltarea mea profesionala, considerand ca aceasta este una dintre prioritati, prin care pot aduce o contribuitie personala la prestigiul Facultatii. Acest lucru este vizibil inclusiv in verificarea ponderii contributiei mele in punctajul general al ierarhizarii pe domenii realizata de MECTS. Pe de alta parte, experienta de management in sistemul privat, de origine americana, poate fi dovedita prin rezultate: construirea si dezvoltarea unei organizatii nonguvernamentale foarte puternice si sustenabile, care a experimentat servicii sociale inovative preluate la nivel national de toate autoritatile judetene si locale din tara, atragerea a peste 16 miloane de euro pentru derularea acestor programe si pentru consolidarea reformei in domeniul serviciilor sociale, colaborarile cu cei mai importanti finantatori (USAID, ONU, PNUD, DFID, Banca Mondiala, PHARE, UE, Reprezentanta UNICEF etc.), aplicarea unui management participativ care a condus la transformarea organizatiei intr-o pepiniera de resurse umane exceptionale (fosti angajati ai organizatiei au promovat ca Ministri, Ministri Secretari de Stat, Inalti Reprezentanti si Ofiteri ONU, experti Internationali, directori ai unor organizatii transnationale etc.), dezvoltarea societatii civile prin sprijinirea financiara si expertiza a peste 30 de organizatii non-guvernamentale, participare la elaborarea legislatiei din domeniul serviciilor sociale dezvoltate de organizatie etc. Faptul ca nu am exercitat functii de conducere in facultate este, din punctul meu de vedere, unul dintre avantajele majore ale candidaturii mele; pot avea o viziune proaspata, un stil liber, deschis si participativ, neinfluentat de unele practici pe care nu le apreciez foarte mult. In fond, este mai usor sa inveti decat sa dezveti.
- In ceea ce priveste depunerea candidaturii pentru Consiliul Facultatii, cred ca ar fi util sa facem cateva precizari. O metoda folosita este „propunerea”, care se bazeaza pe influentarea voturilor prin transferul autoritatii celui care o propune si are efecte miraculoase asupra concentrarii voturilor. O alta, folosita de majoritatea universitatilor din tara la ultimele alegeri, este „depunerea candidaturilor”, insotite de unele planuri, obiective si actiuni exprimate public de candidati. Eu mi-am depus candidatura asumanadu-mi cateva idei pe care vreau sa le sustin in beneficiul colectivelor din facultate.
a) Rezultatul votului pentru consiliu arata ca 64,7% dintre colegi au sustinut candidatura mea pentru Consiliul Facultatii.
b) Pentru Senat am procedat in aceeasi maniera, fiind unul dintre sustinatorii acestei metode de asumare a responsabilitatii. Rezultatele sunt corecte; 49% dintre colegi au sustinut aceasta candidatura. In ceea ce priveste votul Adunarii Generale a cadrelor didactice din Universitate s-au votat in principal liste, fiind o forma de validare a propunerilor venite din partea facultatilor; totusi, din voturile exprimate de colegii din Universitate 36% dintre cadrele didactice mi-au acordat cate un vot.
c) In ceea ce priveste competitia pentru functia de Rector nu m-am autopropus, ci mi-am depus candidatura, fiind un act individual de manifestare a libertatii de exprimare si de vointa. In consecinta, niciun candidat la aceasta functie nu trebuie sa reprezinte o propunere a unei facultati.
In final, in urmatoarea perioada imi propun sa nu mai vin cu precizari legate de candidatura mea; ea a fost validata de Comisia Electorala Centrala a Universitatii, fiind legala si corecta, considerand ca este o forma de exprimare a spiritului democratic din mediu academic. Cred ca cel mai bine ar fi sa ne concentram pe ceea ce am propus in planul managerial, sa fim constructivi si pozitivi, sa ne focalizam pe ceea ce putem construi impreuna in spiritul colegialitatii.
Cu cele mai bune intentii,
Conf. Univ. Dr. Stefan Cojocaru